Verduurzamen. Zo simpel is het

Interview verduurzamen

Inmiddels zijn we wel gewend aan de term ‘duurzaamheid’. Ook voor onze eigen woning. Leuk om eens van Patrick Brands van Baar Advies en zijn collega’s te horen hoe zij dit tegenwoordig oppakken met hun klanten.

Je moet niet verduurzamen om geld te verdienen
In 2021 is Baar Advies overgestapt op een ander adviespakket waarin de € 9.000 energiebesparende voorzieningen (EBV) al standaard is ingevuld voor elke klant. Dat zorgt ervoor dat het onderwerp in elk klantgesprek aan bod komt. Klanten zien op het scherm een hogere hypotheeksom dan ze vragen, dus dat moet je uitleggen. “Klanten moeten vaak maximaal financieren, vooral nu de rente hoger is. Het is daarom heel verstandig om het energiebespaarbudget (EBB) mee te nemen om de maandlasten omlaag te brengen met zonnepanelen of isolatie. Zodra het al in de hypotheekberekening verwerkt is, zien klanten dat het extra budget eigenlijk heel erg meevalt,” zegt Patrick. 

“Ik hoef andere adviseurs niet uit te leggen hoe je EBV ‘verkoopt’ aan je klanten. Het kost ze € 20 per maand extra, maar ze besparen € 50 in de woonlasten,” geeft Patrick als fictief voorbeeld, “zo simpel is het.” 

Bestaande klanten komen zelf met de vraag hoe zij energiebesparende maatregelen voor hun woning kunnen financieren. Het komt regelmatig voor dat ze willen weten wat het ze oplevert als ze met zonnepanelen energie terugleveren aan het energienet. Dat is alleen niet waar het over moet gaan, volgens Patrick: “je moet willen verduurzamen om te besparen, niet om geld te verdienen.” Door de besparing uit te rekenen overtuigt hij ze eerder om te verduurzamen dan met een vage indicatie van wat het de klant misschien, tijdelijk nog, kan opleveren wanneer je energie terug kunt leveren.” Terugleveren is tenslotte afhankelijk van meerdere factoren en zeker geen garantie.

Samenwerkingen zoeken en horizon verbreden
Baar Advies werkt al jaren samen met verschillende partijen. Patrick geeft toe dat dit in het begin ‘met vallen en opstaan’ ging, maar stilzitten is voor hem geen optie. Hij heeft diverse samenwerkingen met lokale partijen waardoor hij zijn klant beter kan adviseren en helpen.
Samen met Electroworld organiseert Baar Advies bijvoorbeeld informatieavonden voor klanten. Daar maken ze bespreekbaar hoe je gasreductie kunt realiseren. Door het plaatsen van een quooker, inductiekookplaat of verwarmen met infrarood panelen bijvoorbeeld. Daardoor verbruik je veel minder gas en stijgt je gebruik van elektrakosten die je met zonnepanelen weer kunt verlagen. Goed om over na te denken als je toch al van plan bent de keuken te verbouwen. 

Met een zonnepanelenleverancier werkt hij al jaren goed samen. Patrick kan bij hen, nog voordat de klant voor een adviesgesprek op kantoor komt, een offerte voor zonnepanelen vragen. Specifiek voor de woning van de klant. Dit doet Patrick voor bestaande klanten. Hij heeft tenslotte al veel gegevens van de woning waarmee een goede inschatting gemaakt kan worden van het aantal benodigde panelen. Met een concreet bedrag heb je iets om over te praten en passende berekeningen te maken. Patrick benadrukt: “ik ben geen verkoper, ik ben adviseur. Dat wil ik zo goed mogelijk doen.”

Daarnaast sluit Patrick aan bij lokale initiatieven zoals bijeenkomsten georganiseerd door een duurzaamheidsplatform. Hij hoort daar nieuwe ontwikkelingen en bruikbare tips om te verduurzamen. Wat vaak nog mist, is het antwoord op de vraag: ‘hoe regel je het financieel?’ Hypotheekadviseurs kunnen daar natuurlijk heel goed bij helpen. Daarom sluit hij zelf aan bij zulke bijeenkomsten. Om te horen wat er speelt, wat Baar Advies mogelijk kan betekenen en om in gesprek te komen met andere partijen. Zo kunnen zij hun klanten nog beter bedienen. 

Patrick sluit af met “Er liggen genoeg mogelijkheden op straat, maar dan moet je wel de straat op. Achter je bureau vind je ze niet.” 

Verhoging van het EBV-budget zou een goede zet zijn
Dan nog even over EBB. Patrick zegt daarover dat er bij dit soort regelingen wat meer komt kijken dan bij EBV. Als klant ben je wel flexibeler in de keuzes die je kunt maken qua maatregelen, maar in de praktijk komt hij het niet vaak tegen dat mensen voor € 25.000 willen verduurzamen. “Uiteindelijk denk ik dat wij met z’n allen moeten willen dat woningen naar een hoger energielabel gaan en dat ook belonen.” Sommige hypotheekverstrekkers geven klanten, die energiebesparende maatregelen aan hun woning hebben gedaan, een rentekorting. Daar wordt de klant gelukkig van. Hij wordt tenslotte beloond met de rentekorting én weet ook wat zijn inspanningen opleveren.