Risicoklasse wijzigen

Uw risicoklasse wijzigen

Risicoklasse en risico-opslag

Uw hypotheek is ingedeeld in een bepaalde risicoklasse. Hoe hoger de risicoklasse, hoe meer rente u betaalt. Bij het afsluiten van uw hypotheek bepalen we de risicoklasse op dat moment. Dat doen we op basis van de verhouding tussen uw hypotheekschuld en de waarde van uw woning. De verhouding tussen een hypotheek van € 250.000,- en een woning van € 300.000,- bijvoorbeeld is 83,33%. Als u deze hypotheek nu sluit, valt de hypotheek in de risicoklasse ‘tot en met 90%’. De rente voor deze risicoklasse is hoger dan de rente voor hypotheken in de laagste risicoklasse tot en met 60%. Het verschil is de risico-opslag. 

Wij verlagen automatisch de risicoklasse na aflossen. U hoeft niets te doen.
Lost u voldoende af op uw hypotheek? Dan daalt uw risico-opslag vanzelf. U hoeft daar niets voor te doen. Wij houden het voor u in de gaten. Elke keer als u door aflossen in een lagere risicoklasse valt, verlagen wij uw rentepercentage. Op het moment dat dit voor u geldt, krijgt u van ons bericht.

Geen risico-opslag bij NHG of de laagste risicoklasse tot en met 60%
Een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) heeft geen risico-opslag. Zit uw hypotheek al in onze laagste risicoklasse tot en met 60% van de marktwaarde? Ook dan betaalt u geen risico-opslag. 

Wilt u sneller naar een lagere risicoklasse?

Er zijn 3 manieren om de risicoklasse van uw hypotheek aan te passen en de risico-opslag te verlagen:

 1. Door extra af te lossen
  Lees hier meer over extra aflossen op uw hypotheek.
 2. Door aan te tonen dat uw woningwaarde is gestegen
  Bij een hogere woningwaarde kan uw risico-opslag soms ook omlaag. Bekijk eerst in uw persoonlijke omgeving welke woningwaarde bij ons bekend is. Hieronder leest u het stappenplan aanpassen risicoklasse.
  Is uw woningwaarde lager geworden? Dan hoeft u dat niet aan ons door te geven.
 3. Bij een spaarhypotheek: door aan te tonen wat de waarde is van uw opgebouwde spaarsaldo. Wij maken een berekening van uw risicoklasse op basis van het opgebouwde saldo. Lees meer over het verlagen van de risicoklasse bij een spaarhypotheek.  

Stappenplan: aanpassen risicoklasse

Begint uw hypotheeknummer met een S?

Bijvoorbeeld S123456? U past uw risicoklasse aan in Mijn Syntrus Hypotheek. Bekijk het stappenplan op deze pagina.

Heeft uw hypotheeknummer geen letter?

Bijvoorbeeld 123456? U past uw woningwaarde aan in Mijn Leninginzicht. Bekijk het stappenplan aanpassen woningwaarde in Mijn Leninginzicht

Stappenplan: aanpassen risicoklasse in Mijn Syntrus Hypotheek

Is uw huis genoeg in waarde gestegen voor een verlaging van de risico-opslag? Vraag ons dan om de woningwaarde aan te passen: 

1. Log in op Mijn Syntrus Hypotheek

2. Kies in het menu ‘U regelt het zelf online’ voor ‘Woningwaarde aanpassen’

3. Voeg uw WOZ-beschikking of taxatierapport toe

3. Upload een bewijs van de nieuwe woningwaarde 

 • U bewijst de huidige woningwaarde met een gevalideerd taxatierapport. Houd er rekening mee dat een taxatierapport geld kost. 
 • Is uw hypotheek lager dan 80% van de nieuwe woningwaarde? Dan mag u ook de meest recente WOZ-beschikking toesturen. Deze is gratis. 
 • Is uw hypotheek niet hoger dan 90% van de aankoopwaarde? Dan is de Syntrus Achmea Calcasa desktoptaxatie toegestaan. 

4. U krijgt van ons een e-mail als wij uw woningwaarde hebben aangepast. 

Bij het aanpassen van uw woningwaarde gaan wij uit van de datum dat het taxatierapport of de WOZ-beschikking door ons is ontvangen.

In Mijn Syntrus Hypotheek ziet u uw nieuwe woningwaarde en direct ook de aangepaste rente.

Hoogte van uw risicoklasse nu

In Mijn Syntrus Hypotheek vindt u de bij ons bekende woningwaarde. Ook ziet u per leningdeel de rente. U kunt in ons archief van rentelijsten eenvoudig de rentelijst vinden die voor u van toepassing is. Wilt u vooraf weten of uw hypotheek in een lagere risicoklasse valt? Bereken het gemakkelijk zelf met de volgende formule: 100 x restschuld : (nieuwe) woningwaarde = nieuwe verhouding tussen uw lening en de woningwaarde. 

Weet u niet precies welke rentelijst of risico-opslag van toepassing is voor uw hypotheek? Of wilt u vrijblijvend een berekening ontvangen van de risico-verlaging? Vraag dit aan via ons contact formulier. U kiest in het formulier voor de optie ‘Risico-opslag verlagen’.

Woningwaarde aanpassen, ook als de risicoklasse niet daalt

Is uw woningwaarde net niet genoeg gestegen om voor een lagere risicoklasse in aanmerking te komen? Dan kunt u de woningwaarde toch wijzigen. Als u op een later moment door aflossing wel in de lagere risicoklasse terecht komt, passen wij de risico-opslag automatisch voor uw aan. 

Hoe log ik in op Mijn Syntrus Hypotheek?

U heeft een welkomstbrief van ons ontvangen. Daarin vindt u een activatiecode en stappenplan hoe u kunt inloggen op Mijn Syntrus Hypotheek

Ik ben de activatiecode voor Mijn Syntrus Hypotheek kwijt

Heeft u een brief van ons ontvangen met de activatiecode, maar bent u deze kwijt? 

Geen punt. U kunt per e-mail een nieuwe activatiecode aanvragen: beheer@syntrusachmea.nl