Uw hypotheek meenemen bij een verhuizing

De verhuisregeling maakt het mogelijk

Verhuisregeling

Koopt u een ander huis? Dan is het soms gunstig om de rente van uw oude hypotheek mee te verhuizen naar een hypotheek voor uw nieuwe huis.

 

Belangrijk om te weten wanneer u gebruik wil maken van de verhuisregeling:

 • De rentevastperiode van het mee te verhuizen leningdeel loopt nog minimaal 1 jaar. We rekenen hierbij vanaf de datum van uw nieuwe hypotheekaanvraag.
 • Uw nieuwe hypotheek passeert binnen 6 maanden na aflossing van de oude hypotheek.
 • U leent maximaal € 1.000.000. Dit maximum geldt voor de bestaande hypotheek, de overbrugging en de nieuwe hypotheek samen.
 • Komt u met de nieuwe hypotheek in een andere risicoklasse? Dan passen we de risico-opslag van de totale lening aan.
 • U voldoet aan de regels om een nieuwe hypotheek bij Syntrus Achmea te kunnen afsluiten.

Kijk ook naar de voorwaarden die bij uw hypotheek horen. 

Veel gestelde vragen over de Verhuisregeling

 • Voor de nieuwe woning heb ik een hogere hypotheek nodig, dan de huidige resterende hoofdsom. Kan dat?

  Ja, voor het deel van de hypotheek wat hoger is dan de huidige restant hoofdsom kunt u dan 1, of meerdere nieuwe leningdelen afsluiten. Voor het nieuwe leningdeel geldt dan onze huidige hypotheekrente.

   

 • Er komt een nieuw leningdeel bij mijn huidige resterende hoofdsom. Valt mijn hypotheek dan in een andere risicoklasse?

  Wanneer de verhouding tussen hypotheekschuld en woningwaarde wijzigt, kunt u in een andere risicoklasse komen. Wilt u hier meer over lezen? Kijk dan op onze pagina risicoklasse en risico-opslag. 

 • Hoe weet ik of de risicoklasse van mijn hypotheek wijzigt?

  De risicoklasse is ingedeeld naar percentage hypotheekschuld ten opzichte van de woningwaarde. Dit kan bijvoorbeeld een hypotheekschuld zijn tot 60%, 80%, 90% of meer dan 90% van de marktwaarde van de woning. De risico-opslag verandert niet zolang de verhouding tussen hypotheekschuld en woningwaarde in dezelfde risicoklasse valt.

  Uw adviseur kan u helpen met de berekening voor uw situatie. Ook kunt u een voorbeeldberekening en meer uitleg vinden op onze pagina risicoklasse en risico-opslag.

 • De risicoklasse van mijn hypotheek wijzigt. Wat is nu mijn nieuwe hypotheekrente?

  Voor het oude leningdeel kunt u de rente vanaf 2009 vinden in onze archief rentelijsten. De rente voor het nieuwe leningdeel kunt u vinden op onze pagina hypotheekrentes. Natuurlijk kan uw adviseur u ook helpen bij het opzoeken van uw nieuwe hypotheekrente.

 • Ik wil niet alle leningdelen meeverhuizen. Kan dat?

  Ja, de verhuisregeling kan per leningdeel toegepast worden. U hoeft dus niet de gehele lening mee te verhuizen.

 • Kan ik een leningdeel verhuizen en omzetten naar een andere aflosvorm?

  Ja dat kan. U kunt een aflossingsvrij leningdeel omzetten naar een lineair of annuïtair leningdeel. Een lineair of annuitair leningdeel omzetten naar aflossingsvrij kan alleen als maximaal 50% van de woningwaarde aflossingsvrij wordt.
 • Hoe en wanneer kan ik gebruik maken van de verhuisregeling?

  Als u gaat verhuizen kunt u gebruik maken van de verhuisregeling. De nieuwe hypotheek moet dan wel binnen 6 maanden na aflossing van de oude hypotheek passeren. Uw adviseur kan voor u de verhuisregeling aanvragen.
 • Ik ga mijn woning verkopen. Kan ik de hypotheek met het oude gunstige rentepercentage doorgeven aan de kopers van mijn woning?

  Nee, dit kan niet. U kunt de hypotheek en rentecondities niet doorgeven aan de kopers van uw woning.

Veel gestelde vragen over onze verhuisregeling bij scheiding 

 • Mijn partner en ik gaan uit elkaar en wij kopen ieder een eigen woning. Kunnen wij beiden gebruik maken van de verhuisregeling?

  Ja dat kan. U kiest samen met uw partner, of u beiden gebruik wil maken van de verhuisregeling. Of dat alleen u of uw partner hier gebruik van wil maken. Als u beiden gebruik maakt van de verhuisregeling mag u beiden 50% van de oude lening tegen het oude rentepercentage meenemen.
 • Mijn partner en ik gaan uit elkaar en wij kopen ieder een eigen woning. 1 van ons wil gebruik maken van de verhuisregeling. Kan dat?

  Als maar 1 partner de verhuisregeling aanvraagt, dan vragen wij de andere partner te verklaren dat hij, of zij geen gebruik wil maken van de verhuisregeling. De aanvrager mag dan 100% van de oude lening meeverhuizen.

 • Mijn partner en ik gaan uit elkaar. 1 van ons wordt uitgekocht. Kan de partner die uitgekocht wordt een deel van de oude lening meenemen?

  Nee. De verhuisregeling is alleen mogelijk als de lening op de oude woning geheel wordt afgelost.