Rente afkoop

De rente verlagen met tussentijdse renteafkoop

Stappenplan: tussentijdse rente afkoop in Mijn Leninginzicht

U kunt ons al vóór het einde van de rentevastperiode vragen om een aanbod voor een nieuwe rente. U betaalt dan een vergoeding voor de rente die wij hierdoor mislopen. Dat heet renteafkoop.

Stappenplan: tussentijdse renteafkoop

 • 1. Voorstel renteafkoop aanvragen

  U vraagt een voorstel voor renteafkoop aan in Mijn Leninginzicht. Een voorstel voor renteafkoop is gratis en vrijblijvend.

  Rentemiddeling is niet mogelijk bij Syntrus Achmea Hypotheken.

 • 2. U ontvangt van ons een vrijblijvend voorstel voor renteafkoop

  U krijgt van ons een e-mail met uw voorstel voor renteafkoop. In het voorstel staat uw nieuwe rente, de vergoeding die u betaalt (en de berekening daarvan) en uw maandlasten. Deze nieuwe rente is hetzelfde als de rente voor nieuwe klanten. U vindt hier de actuele rente

  In ons voorstel staat ook welke vergoeding u moet betalen. We berekenen die vergoeding op basis van ons renteverlies. We gebruiken hiervoor de datum waarop u het voorstel voor renteafkoop heeft aangevraagd. De nieuwe rentevastperiode heeft geen invloed op de berekening van de vergoeding. 

  U betaalt de vergoeding in één keer. De vergoeding die u betaalt is meestal aftrekbaar voor de inkomstenbelasting. 

  In het voorstel staat de instructie hoe u de vergoeding aan ons over kunt maken. Dit kan gemakkelijk via iDEAL in Mijn Leninginzicht. Maak de vergoeding aan ons over en onderteken het voorstel. U kunt het voorstel digitaal ondertekenen in Mijn Leninginzicht met IDIN.

 • 3. Wij verwerken uw renteafkoop

  Wij verwerken de wijziging op de afgesproken datum in het voorstel. U krijgt een bevestiging per e-mail.
 • 4. U past de voorlopige belastingteruggave zelf aan

  Deze aanpassing heeft invloed op uw belastingteruggave. Uw maandlast wijzigt door de aanpassing van uw rente. Denkt u aan het aanpassen van uw (voorlopige) belastingteruggave? Daarmee voorkomt u dat u achteraf een bedrag moet terugbetalen.
 • 5. Let op bij een spaarhypotheek

  Bij een spaarhypotheek is een lage rente niet (altijd) gunstig. Bij een lagere rente betaalt u een hogere premie. Dat is nodig om het doelkapitaal te halen aan het einde van de looptijd. Neem voor meer informatie contact op met uw hypotheekadviseur.

Vraag uw adviseur om hulp

Het wijzigen van uw rente kan fiscale en andere financiële gevolgen hebben. We willen graag dat u hiervan op de hoogte bent. Uw adviseur kan u hierbij helpen. 

Vind uw adviseur