Een levenhypotheek heeft meer risico's dan een annuïteitenhypotheek of een lineaire hypotheek.

 • U lost niet af tijdens de looptijd. U moet dus aan het eind van de looptijd het hele hypotheekbedrag terugbetalen. U bouwt vermogen op in uw verzekering. Of dit genoeg is voor de aflossing, is niet zeker. 
 • Als u uw lening niet kunt aflossen is het niet zeker dat u op de einddatum van de lening een nieuwe lening kunt krijgen of uw huidige lening kunt verlengen.
 • Uw inkomen daalt meestal op pensioendatum. Hierdoor kan de netto maandlast stijgen omdat u minder belastingvoordeel heeft.
 • Bent u van plan om uw woning te verkopen aan het eind van de looptijd? Houd dan rekening met de situatie dat uw woning op dat moment minder waard is dan het hypotheekbedrag. Het tekort moet u zelf aanvullen. Verlengen van de hypotheek is namelijk niet altijd mogelijk.
 • Hypotheekrente is maximaal 30 jaar lang fiscaal aftrekbaar*. Loopt uw levenhypotheek langer door? Dan kunnen uw woonlasten dus flink stijgen.

* Voor hypotheken van vóór 2001 is de rente wel langer dan 30 jaar aftrekbaar: tot 2031.

Kom op tijd in actie

Wilt u weten wat u zelf kunt doen om uw levenhypotheek straks te kunnen terugbetalen? U vindt hieronder een aantal tips over uw levenhypotheek. 
 • Maak een plan!

  Hoe hoog is uw hypotheek? En kunt u dat hele bedrag ook terugbetalen aan het einde van de looptijd met het geld van uw verzekering?

  Denk nu al na over hoe u de aflossing van uw hypotheek regelt. Spaart of belegt u voor de aflossing? Wilt u straks een nieuwe hypotheek afsluiten? Of verkoopt u uw woning als het einde van de looptijd nadert?

  Wat is uw plan?
 • Volg de waarde van de woning en uw verzekering

  Bent u van plan om in de toekomst uw woning te verkopen? Dan moet dat genoeg opleveren voor de aflossing van uw hypotheek.

  Vergelijk daarom regelmatig de (WOZ-)waarde van uw huis met uw hypotheekschuld.

  Bij een leningdeel met de aflosvorm ‘leven’ hoort een levensverzekering. De levensverzekering keert uit aan het eind van de looptijd. Het is niet zeker of het beleggingssaldo hoog genoeg is om uw hypotheek af te lossen. 

  Uw verzekeraar stuurt u elk jaar een overzicht met het opgebouwde en het verwachte eindkapitaal. Vergelijk die bedragen steeds met het bedrag dat u op einddatum moet aflossen. Wij volgen de ontwikkeling van uw levensverzekering niet.
 • Wist u dat u zonder kosten mag aflossen?

  U betaalt de lening op de einddatum aan ons terug. 

  U mag altijd zonder kosten aflossen met eigen geld (geen geleend geld maar bijvoorbeeld spaargeld of een ontvangen schenking). 

  Lost u niet af met uw eigen geld? Dan mag u per kalenderjaar 10% van de oorspronkelijke hoofdsom van het leningdeel zonder kosten aflossen. Een overbruggingslening mag altijd zonder kosten worden afgelost. Daarnaast kunt u aan het eind van elke rentevastperiode zo veel aflossen als u wilt. 

  Is uw hypotheekschuld hoger dan de waarde van uw woning? Dan mag u dat deel (of een gedeelte daarvan) nu al zonder kosten extra aflossen.  

  Op onze pagina Extra Aflossen leest u meer belangrijke informatie hierover.
 • Overstappen op een andere aflosvorm

  Misschien wilt u de aflosvorm veranderen? Bijvoorbeeld in een annuïteitenhypotheek of een lineaire hypotheek. Het maandbedrag wordt dan misschien wat hoger maar u krijgt meer zekerheid over de aflossing.
 • Overleg met uw hypotheekadviseur

  Bespreek samen met uw hypotheekadviseur wat uw mogelijkheden zijn. 

  Uw hypotheekadviseur vraagt een vergoeding voor zijn dienstverlening. Syntrus Achmea Hypotheken brengt geen administratiekosten in rekening.

  Vind uw adviseur.
 • Bel of mail ons gerust. Wij helpen u graag!

  Uw hypotheek is té belangrijk om met vragen te blijven zitten. Dus heeft u een vraag? Wilt u meer weten? Neem gerust contact met ons op!

  Gebruik hiervoor ons online formulier of bel 020 606 58 58. U bereikt ons van maandag tot en met vrijdag tussen 8.30 en 17.30 uur en op zaterdag van 9.00 en 16.30 uur.